WELKOM
  
                                                                                  
 
Aan het veelzijdig en indrukwekkend werk van de schilder-tekenaar Frans van den Berg (1919-1989) is deze website gewijd. De schilder, die in Leiderdorp geboren werd en in Leiden de academie bezocht, heeft vooral gewerkt in de Middenlimburgse Maasstadjes Wessem, Thorn en Kessel. Hij liet een omvangrijk oeuvre na, met (zelf)portretten, landschappen, stillevens, bloemstukken en taferelen, schilderijen, aquarellen en tekeningen. Frans van den Berg had een levendige, trefzekere schilderhand en uit zijn werk blijkt bewondering voor meesters als Frans Hals en Rembrandt, maar ook Chagall en Picasso.
Hoogtepunt is het bijzondere en imponerend grootse Panorama, een driedimensionaal Portret van Thorn, met een doorsnee van ongeveer vijf meter. Het laat, in een schaal van 1:100 het Witte Stadje Thorn zien op een herfstige dag, zeer minitieus weergegeven. Dat Panorama, waaraan Frans van den Berg zowat acht jaar werkte, is te zien in het Gemeentemuseum Het Land van Thorn. Daar hangen ook schilderijen van deze kunstenaar. In de rubriek Nader Bekeken op deze site, is extra aandacht voor onder meer het Panorama.
In de rubriek Actueel vindt U, wanneer daar aanleiding toe is, het laatste nieuws over activiteiten van de stichting en over het werk van Frans van den Berg.
In de rubriek Werk zal een wisselend beeld van het oeuvre van de schilder worden getoond.
De Stichting Frans van den Berg, die in 1997 is opgericht door een groep vrienden en bewonderaars van de kunstenaar, wil diens werk en persoon meer bekendheid geven. Dat gebeurt door het houden van tentoonstellingen, de uitgave van een boek, dvd en ansichtkaarten en deze website. Kijk voor alle informatie, zoals het Beleidsplan, activiteiten, financiele zaken, giften en schenkingen en het bestuur in het hoofdstuk Stichting.
 
Wanneer u op een foto in de gedetailleerde pagina's klikt, ziet u een vergroting van dat werk.