'Zwart op wit' grafiek van Piet Wiegman en Frans van den Berg in Museum ThornGrafiek, vooral lino’s en houtsneden, van Frans van den Berg en Piet Wiegman zijn nog tot 1 juli te zien in het Museum in Thorn. Beide kunstenaars hebben in Thorn gewoond en gewerkt, een tijdlang zelfs in het zelfde huis met atelier aan de Trippaardstraat. Piet Wiegman (1885-1963) van 1922 tot 1929,  Frans van den Berg (1919-1989) van 1965 tot 1983. Eerder woonde Frans in de oude molen Zeldenrust in Thorn, na de Trippaardstraat in de Bogenstraat en in een aanleunwoning van het zorgcomplex Sterrenbosch Thorn. 
Beide kunstenaars hebben in Thorn een gevarieerde collectie zwart-wit prenten gemaakt, met sociale en religieuze thema’s, landschappen en gelegenheidsgrafiek zoals geboortekaartjes.
‘Zwart op Wit’ (de werktitel) is een initiatief van de Stichting Frans van den Berg, die het werk van deze kunstenaar inventariseert en promoot en die met regelmaat tentoonstellingen van zijn werk samenstelt. Deze presentatie  geeft een representatief beeld van het ‘zwart op wit’ werk en de techniek van de lino- en houtsnede.
Piet Wiegman maakte in Thorn, rond 1927, onder meer een  serie van tien grote houtsneden, 50 x 70 cm., met als onderwerp de arbeiders in de steenfabriek. Ook portretteerde hij de Koninklijke Harmonie met dirigent Max Guillaume. Na 1929 woonde Wiegman in Noordholland.

Te koop
Van Frans van den Berg, wiens grote Panorma Thorn de topattractie van het museum is, zijn veel religieuze prenten bekend, piëta’s en kruiswegstaties. Maar hij maakte ook dorpsgezichten en een grote prent van de Kapel onder de Linden (Loreto-kapel) toen die in 1973 300 jaar bestond. Enkele prenten van Frans van den Berg kunen worden herdrukt en zijn te koop, zoals de Kapel. Informatie bij het museum.
‘Zwart op wit’  is te zien in museum Het land van Thorn op dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. aan de Wijngaard, het centrale plein.

Steenfabriek, van Piet Wiegman 1927

Hofstraat, linosnede van Frans van den Berg

Piet Wiegman: Koninklijke Harmonie met dirigent Max Guillaume.

Ⓒ Stichting Frans van den Berg