Portret Wilhelmina door slopers gered uit puinhoop

Ruim twintig jaar geleden liep Mark Posthuma in de buurt van de Rotterdamse Leuvenhaven toen zijn oog viel op een groot schilderij in de etalage van een tweedehandswinkel. Tussen oude stofzuigers en strijkijzers was het doek, 181 bij 115 cm groot, met punaises op een plaat hardboard geprikt. Het was zeer ernstig beschadigd.
De handelaar vertelde tegen Posthuma dat het doek ooit was gevonden bij de sloop van enkele huizen in Rotterdam. Het had opgerold en platgedrukt verstopt gelegen tussen de balken van het plafond. "Dat moet dus in de oorlog zijn geweest. Waarschijnlijk was de eigenaar bang dat hij problemen zou kunnen krijgen als iemand dit grote koninginneportret zou zien."
Door het oprollen en platdrukken zag het doek, volgens Mark Posthuma, eruit als een slappe golfplaat. "Het zat daarom ook vol barsten in de verflaag. Maar de pose trof mij en ze deed me aan mijn oma denken."
Die oma woonde in De Haag en was betrokken bij een sjieke modezaak. Posthuma: "Wanneer zij in haar bontjas daar door de stad wandelde, gebeurde het vaker dat voorbijgangers haar voor de jonge koningin Wilhelmina hielden."
In een Haags restauratie-atelier is het doek enkele jaren later danig onder handen genomen, verdoekt, de barsten gerepareerd, bijgewerkt en schoongemaakt. Er werd een fraaie passende lijst voor gemaakt. Nu straalt het weer als 75 jaar geleden. "Het heeft een behoorlijke duit gekost, maar dat is het waard. Jazeker", stelt Mark Posthuma tevreden vast.
Niet meer te achterhalen is wanneer precies de slopers het doek gevonden hebben, en in welke Rotterdamse wijk of straat. Het kan zijn dat het schilderij jaren lang bij een van de slopers ergens opgeborgen is geweest. Mogelijk ging het om een huis dat bij het bombardement in mei 1940 werd getroffen.
Er is dus ook niks bekend over de eerste eigenaar ervan en of hij de oorlog overleefd heeft. Ook de kunstacademie in Leiden heeft er geen gegevens (meer) over. Wellicht is het grote doek een examenwerkstuk geweest van Frans van den Berg, en mogelijk heeft zijn eigen moeder, ook een statige dame, voor de houding geposeerd. De versieringen en ordes moet de schilder van foto's hebben gekopiëerd.
De signatuur van Frans van den Berg lijkt sprekend op de manier waarop andere schilderijen uit die jeugdjaren gesigneerd zijn. 
"We vonden dat het schilderij de ruimte moest hebben en daarom hangt het in het trappenhuis", zegt Mark Posthuma. "Ja, het is nogal een lap!"

Detail van het koninginneportret

Ⓒ Stichting Frans van den Berg