Portret Wilhelmina door slopers gered uit puinhoop

Een zowat levensgroot portret van koningin Wilhelmina, dat Frans van den Berg in 1938, toen hij 19 jaar jong was, schilderde is ooit gered uit de puinhopen van een Rotterdams huis. Het hangt nu, prachtig gerestaureerd, in het trappenhuis van de familie Posthuma in de buurt van Den Haag. "Ik vond haar op mijn oma lijken", zegt Mark Posthuma. "Daarom heb ik dit doek ruim 20 jaar geleden gekocht, het was zwaar beschadigd. Maar nu is het weer fantastisch mooi."

Lees verder

Nog meer werk

Naast de in Wessem teruggevonden werken van wie de eigenaren gezocht worden, zijn er ook nog enkele andere werken, die in de inventarislijst voorkomen, maar waarover verdere gegevens ontbreken. Daarom de vraag: wie weet waar de zes hier afgebeelde werken van Frans van den Berg zich nu bevinden en/of wie de eigenaar is. En wellicht wil de (nieuwe) eigenaar dan kontakt opnemen met het secretariaat van de stichting, zoals dat op deze site is vermeld. Zodat de inventarislijst kan worden geactualiseerd.
 
Op de foto: De gouache Herten was eerder in de collectie van mevr. Linssen uit Herten.

Lees verder

Eigenaren gezocht van werken

Al het werk van Frans van den Berg, tekeningen, schilderijen, gouaches, aquarellen, grafiek, monumentaal en beelden, voorzover bij de stichting bekend, is opgenomen in de inventarislijst. Maar soms raken werken weer uit het zicht, doordat eigenaren verhuizen en dat niet doorgeven, schilderijen worden verkocht of wanneer bij overlijden van een eigenaar er stukken naar erfgenamen gaan. Daarom zoekt de stichting kontakt met de eigenaren van een aantal werken zoals het afgebeelde portret van dokter Van den Oever uit Thorn.
 
Op de foto:  Dokter Van den Oever uit Thorn/Wessem, 1968, olieverf.

Lees verder

Ⓒ Stichting Frans van de Berg